Tijekom prosinca 2020. godine Centar za socijalnu skrb Novska kontaktirao je mladi bračni par koji živi u Austriji, a oba supružnika rodom i porijeklom su iz Novske. Njihova želja bila je ovoga Božića razveseliti nekoliko djece iz sustava socijalne skrbi. Stručni tim Odjela za djecu, mlade i obitelj pod vodstvom voditeljice Odjela Martine Bočkor, socijalne radnice, predložio je troje djece kojima njihovi roditelji ne mogu ostvariti neke njihove želje. Te želje prenijeli smo ovom mladom bračnom paru koji je dana 21.12.2020. godine donesao svoje darove. Ostali smo zatečeni njihovom toplinom, empatičnosti i brigom za druge. Darove smo proslijedili djeci te im prenijeli najljepše želje za Božić, a zauzvrat smo dobili radost i oduševljenje.

Kraj 2020. i početak 2021. godine obilježili su razorni potresi koji su našoj županiji ostavili posljedice s kojima se trenutno nosimo i još dugo ćemo to činiti. Osim materijalne štete uslijed kojih su naši sugrađani ostali bez svojih domova, svjedoci smo i narušene psihološke dobrobiti, posebice onih koji su direktno ugroženi potresom te su bili prisiljeni napustiti svoje domove. Organizirane su brojne akcije prikupljanja pomoći za stradala područja. Centar za socijalnu skrb Novska prikupljao je pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama za djecu iz Dječjeg doma Vrbina Sisak koja su, uslijed oštećenja objekta u kojem su boravili, premještena u Dječji dom Lipik. Velika donacija djeci pristigla je iz Šibenika, a akciji se pridružila i OŠ Novska te naši brojni sugrađani. Hvala svima.

Ova godina je po svemu bila posebna i drugačija, pa je tako i skrb za naše najugroženije sugrađane dobila novu dimenziju. Naša briga za druge, posebno ugrožene skupine, snažnija je nego ikada ranije, a postali smo svjesniji i važnosti socijalnih kontakata i psihičkoga zdravlja.

U slučaju da se teško nosite s trenutnom životnom situacijom, potrebna vam je pomoć i/ili razgovor, obratite nam se na naše kontakt brojeve.